Tuesday, July 7, 2015

TRIP TO JAPAN: TOKYO DISNEYLAND -part 6

Day 6 (20/10/2013)
     Hari yang ditunggu-tunggu oleh aku dah tiba. Haha. So like kanak-kanak ribena. Padahal ti,e pergi tu umur dah 25 tahun dah. Orang lain umur 25 tahun tu pergi Disneyland sebab bawak anak2 je bersuka ria. Aku, bawak diri sendiri. mihihiiii.. Actually, aku la yg meyakinkan n memaksa kwn2 aku utk masukkn Tokyo Disneyland ni dalam itinerary kitorang selama kat Jepun ni. Aku punya moto: 'apalah datang kat Jepun ni kalau tak ke Tokyo Disneyland'. Kuikuikuii, berjaya juga ajak diorang ni. Nasib baik sporting. Satu hari suntuk kitorang kat dalam ni sampai sempat la nak tengok fireworks malam tu not to mention sampai sakit kaki rasa macam nak naik wheelchair time tu juga sbb lama sangat berdiri.
     Pagi tu kitorang xde lah gerak awal sgt ke Disneyland. Almaklumlah dengan cuaca sejuk tu, asyik rasa mcm nak tarik selimut je. Rasa malas je nak bangun mandi. Tapi mengenangkan nak gi tgk snow white, gagahkan lah juga kaki ni.

Hollaa, welcome to Tokyo Disneyland. Yeay. Melompat kegembiraan. Waktu sampai ni terkejut jap sebab queue panjang la amat sangat. nasib baik la sistem diorang ni bagus. Tak sampai 30 minit je kot rasanya, dah boleh masuk dah. Kalau kat mesia? Dengan pekerja yg suka makan gaji buta lagi. Kaunter banyak pun x guna sebab pekerja hilang tak nampak batang hidung. eh, yeke. Marah pekerja theme park kat Malaysia ni nanti. Gomen~ne. Oh by the way, harga tiket masuk disneyland ni 6,900yen ~ RM200 camtu. Actually kat Tokyo Disney Resort ni ada Disneysea juga. Tapi kitorang tak masuk pulak. Maybe next time. Bila la agaknya next time tu. :P
Kat kepala masing2 dah ada cekak rambut  tudung yg comey lotte dah. Nak bajet kanak2 la tu pakai cekak tu. mihihihiiiii.. Old but young at heart. Nak beli cekak tu pun dah nak sampai sejam dah. Susah betul nak jumpa yg berkenan di hati. Choosy sangat.

First ride kitorang. Jap nak igt jap apa yg ada dlm ni. Hmm,, basically masa beratur tu ada la robot2 yg tgh bercakap. Cool ok. Jepun kan mmg terkenal ngan Robot dia. Oh, igt dah. 3D ride kot dalam ni. oklah.Haha

 Next ride kitorang naik mende alah ni pulak. Masa ni memang sangat mencabar kesabaran betul la. Rasanya dah dtg time bukan cuti sekolah. Tapi kenapa mcm ramai sangat pulak makhluk Allah kat sini? Penat gila beratur nk naik ride ni. Ingatkan just kena beratur dari bawah bukit naik bukit je. Rupa2rupanya kat dalam bangunan ni pun still kena beratur lagi siap ada pusing2 lagi kat dalam tu. Pastu dah sampai turn, zuupppppp, sekejap je. Tapi kejap2 pun rasa mcm nak tercabut juga jantung ni ha. Hahaaa.. Tu yg muka mcm hampeh je tu walaupun sempat juga angkat tangan nak buat peace. Kuangkuangkuang..

Apalah kalau pergi Disneyland kalau xde parade kan. Aku siap join nyanyi lagu 'It is small world after all' versi bahasa jepun lagi sama2. Hasil tunjuk ajar sensei time high school dulu. Tak caya? Tak caya sudah. hihiiii

 Dua orang kanak2 ribena dalam cubaan nak amik gambar melompat berlatarbelakangkan Disneyland punya mercu tanda. Tapi tak berjaya. 
 Sedih. HAHAHA


Urrgghhh, takleh lupa peristiwa nak masuk rumah hantu ni. Aku la yg paling cuak. Penakut kot. Penat je nak cuak2. Xde mende pun dalam tu. Dia just bercerita pasal cerita Nightmare Before Christmas je. Aku agak je la tapinya. Ye la dia bercerita dlm bahasa Jepun kot. So, aku buat2 faham je la sambil tahan mata dari tertutup. :P 

Penat berpusing satu Disneyland cari org yg pakai kostum mickey mouse tapi jumpa bugs bunny je. hahaa. Jadi lah dari xde kan. Eh, ye ke ni bugs bunny. Macam muka chipmunk pun ada juga ni.. oppsss..

After all, best la pergi Tokyo Disneyland ni. Tapi tak puas. Tak sempat nak naik semua ride. Okay over nak naik semua ride. tapi atleast la kena lebih 10 kan. ini 5 pun x sampai. hahaa. Tapi sempat la naik roller coaster kanak2 dia. Walaupun roller coaster kanak2 je, tetap kecut perut juga.. hahahaa.. Level kanak2 je aku ni.

Kalau ada rezeki nak pergi lagi la Tokyo Disneyland ni. Next time nak pergi DisneySea jugak. 


Hasil yang aku dapat dari Disneyland

 1) Keychain. Ada lagi ni tergantung kat Iphone ni ha. hahahaaa..

2) Chopstick. Jarang pun pakai sebab takkan nak makan nasi pun nak pakai chopstick kan. Karang org lain dah habis makan, aku 2 jam pun tak habis2 lagi makan. hahaha
3) Cawan Snow White. Yg ni memang menjadi harta kesayangan hamba. Tiap2 hari duk pakai cawan ni. Sampai kan Muyi yg umur 3 tahun tu pun kenal kata ni cawan ucik. hahah.

Oklah, bye for now. Nanti sambung Trip ke Fuji~san pula.


Belanja parade kat tokyo Disneyland satu


6 comments:

  1. OMG .. Haha . That means both of us go there too . Haha . Thanks for your comment through my blog also n ur blog so awesome too . Haitt !!

    OK wow eventually yes part paling penat adalah beratur . Tp who cares ? You're in japan right you should try all the ride . Haha . I like all your article n of course nak terjah semue part . Ahaaa . Ade berape part lagi ni ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada la 3 parts lagi kot. Kena rajin kan diri update. Yg ni pun ambil masa 2 years kot. Haha

      Delete
  2. wauu... nice trip.. kne kumpul duit kepuk2 ni nak ke sana bawa anak2 ke sini paling menceriakan... thanks sharing... nice blog n keep updating.. boleh dapat info2 lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes. Budak2 mesti lagi suka pergi sini. Sume benda comel2

      Delete
  3. Menarik. Haritu tak sempat nak masuk. Tapi saya macam lebih tertarik nak ke USJ. Ada Hogwarts hehehe. Cantik keychain tu, macam mana sangkut dekat iphone? dekat case eh?

    ReplyDelete