Sunday, March 29, 2015

TRIP TO JAPAN - TOKYO - HIROSHIMA -KYOTO - OSAKA - TOKYO - FUJI - TOKYO - NIKKO - TOKYO part 4

Day 4 (19/10/2013) : Osaka
      Holla!! Welcome to Osaka. Cantik tak adik kat atas tu pakai kimono? Cantik kan..Time dekat Osaka kitorang beli Osaka Amazing Pass for 1 day = 2,300yen ~ rm70. Sangat berbaloi ok. Sume tempat yg kitorang pergi dekat Osaka ni pakai pass ni.Xyah bayar da. Just tunjuk kad ni je. Next time datang Jepun teringin rasa nak pakai Kimono. :D

     Tennoji Zoo
     Okay, this is our big mistake. Rasa rugi sangat2 pergi zoo ni. Sebab kat malaysia pun ada zoo juga. hahahaha... Rasa macam membazir masa je pergi sini. Lama jugala kitorang berkampung kat zoo ni. Haisshhhh!! Nasib dapat jumpa ngan Pingu ni. Kurang la sikit rasa menyesal. ahahaaa

     Osaka Castle
     Haiyarrkkk!! Alamak, adik. Takut kakaks. Hahahaaa, Terserempak ngan budak-busak sekolah tengah practice main Kendo. So, kitorang apa lagi, terus offer diri nak amik gambar sekali la. kuikiiiiiiiiiikuikuiiiii


     Tadaaaa!! Lawa tak Osaka Castle? Lawa sangat. Excited datang sini.  Boleh masuk tau dalam Osaka Castle ni. Ada banyak tingkat. Naik guna tangga. Each floor ada dia letak macam pameran dekat museum macam tu. Ala2 cite night at the museum tu. Agak cool la juga. Kena pergi sendiri tengok la baru tau. Kat atas sekali dia letak teropong. Leh tengok bandar Osaka pakai teropong tu. Tak pakai teropong pun nampak juga. Eh ye ke? Hiksss... Budak tiga orang ni beli poskad kat sana.Aku tak beli sebab x berapa gemar ngan poskad.
 
      Xyah beli poskad lah. Buat poskad sendiri la pakai gambar ni. Hahahaha.. Budget sangat.. Ni Gingko Tree depan Osaka Castle. Kalau korang pergi Osaka Castle mesti nampak pokok ni. 

     Osaka Santa Maria Cruise
 
      Aiyaiyaii Captain!! Time kat Malaysia, puas google mana la tempat yang ada Going Merry Ship. Kapal yg dalam komik One Piece tu. Boleh la posing ala2 Luffy kan. Hiksss... Tapi tak jumpe lak.. Tapi oklah, ada juga ala2 kapal lanun ni. Kitorang naik kapal ni lebih kurang 45 minit. Lama ok 45 minit tu. Dia bawak pusing kat area pelabuhan tu. Lalu bawah Minato-ohashi Bridge yg kaler merah belakang kitorang tu. Pastu siap nampak Universal Studio Japan lagi dari kapal ni. Tak dapat masuk USJ, dapat tengok dari jauh pun jadi la.. Ok janji ngan diri sendiri, next time pergi Osaka mesti kena masuk USJ pulak. 

     Tempozan Giant Ferris Wheel

      Lepas kitorang naik Santa Maria Cruise Ship, kitorang gi naikTempozan Giant Ferris Wheel ni pulak. Dua tempat ni dekat sangat2 je. Jarak lebih kurang 3 minit je kalau jalan kaki. Time naik cruise, boleh nampak ferris wheel ni, time naik ferris wheel ni boleh nampak cruise pulak. hahahah... Gayat gilos naik mende ni. Korang kena masuk mall dulu untuk sampai kat entry untuk naik ferris wheel ni tau. Woww!! I'm impressed with myself. Igt lagi kejadian lebih setahun yg lepas. kikikiii.. On da way ke ferris wheel, dalam mall, nampak pulak akak ninja ni luar kedai jual alat2 ninja. 'Eh, berenti kejap la nak amik gambar dengan akak ninja ni' detik hati kecil ku.. hahahaaaa. Hati kecil la sangat. 

p/s: Korang perasan tak aku da tak pakai wedges dah? oh hohhh, I can't tolerate anymore the 'melecet'ness of my kaki and the 'sakit'ness of my betis usung wedges tu ke hulu ke hilir. So, after pergi Osaka Castle, terpaksa la masuk mall cari kasut yg proper sikit. Habis melayang duit yen I. SObssss...

     Floating Garden Observatory
     Last destination kitorang kat Osaka. Ya Allah, susah gila nak cari mende ni. Pastu jauh pulak nak jalan gi tempat ni. Tapi wajib lapergi tempat ni. Macam x lengkap pulak trip ke Osaka kalau x pergi tempat ni. Sampai dah gelap. Best tengok Osaka penuh ngan lampu. Tapi tangkap gambar tak berapa nak best. Padahal da pakai camera samsung galaxy S4 da time tu. Kira yg paling canggih la time tu. HoihOiii...           
     Kalau naik ferris wheel da rasa gayat, naik menda alah ni lagi la gayaaaatttttttttttttttt... Tinggi skyscrapers ni 173m korang. Kat bawah bangunan pun da sejuk, kat atas lagii la sejuk mengigil-gigil... 

 Nampak tak kete kecik2 kat bawah tu?


      Turun escalator pun nak amik gambo. kikikiiiii

     Ok, habis da kisah kat OSAKA.. byee

..................................to be continued.







1 comment:

  1. wah.. cantiknya budak tu pakai kimono

    ReplyDelete