Wednesday, March 25, 2015

TRIP TO JAPAN - HIROSHIMA part 2

Day 2 (17/10/2013) : Hiroshima
     Semalam before tido dah pasang cita-cita nak bangun tido awal sebab hari ni nak gerak pergi osaka. Tapi pagi tu masing-masing liat nak bangun pagi sebab sejuk gila cuaca korang. Padahal baru bulan 10, autumn pun segan2 lagi nak tunjukkan diri. Sejukkk sangat!! Nasib baik tergerak hati nk curi baju sejuk kaler oren mida. hampir setiap hari kat Jepun ni aku pakai baju oren tu.
     Tapi kitorang bangun awal la juga sebab nak cari station Inage lagi kat Chiba ni. Keluar je dari rumah nak jalan pergi station tu kalau boleh sume pakcik n makcik or budak2 jepun yang kitorang jumpa mesti nak tegur. OHAIYOU GOZAIMASU PAKCIK AND MAKCIK. Mihihhiiiii.. Kitorang plan nak check in dekat osaka dulu then baru start jalan2. So, kaki jom start melangkah.

 
Muka masing-masing excited sangat. Senyum sampai ke telinga. Ye la selama ni asyik tengok dalam tv ngan dalam magazine je shinkansen. Sekarang ada kat depan mata siap. Kitorang naik mende alah ni la nak pergi Osaka. Sepantas kilat je sampai osaka. Eceyhhh..

 First tiket ketapi kitorang kat Jepun. Tiket nak pergi tokyo. 620yen ~ RM19. OMG, baru perasan mahal. hahahaaa... Dulu time kat jepun, 1000 yen tu rasa macam ok je. hahaha...

 Wahhh, kagum sangat tengok disiplin orang Jepun. Nak naik escalator pun baik je beratur. Oh, kat Jepun kita kena beratur naik escalator kat belah kiri ye kalau x rushing. Kalau nak cepat kena naik belah kanan. Korang jangan pulak naik escalator sambil berpegangan tangan kiri kanan pulak ye. Japgi dengar orang cakap 'sumimasen~' dari belakang pulak. kekekeke

 Haaa, nampak tak sayup-sayup dari kejauhan. Tu la destinasi pelancongan pertama kitorang kat Jepun. Besar gila Torii Gate dia. Ni dekat Miyajima, Hiroshima. Itinerary kat Hiroshima ni fana yang buat. Dia la yang beriya2 ajak kitorang pergi Hiroshima sebab nak pergi tgk torii gate yg besar ni. Pengaruh 'manga' kuat ni budak ni. Hihihiii.. Nak pergi sana kena naik feri. Ni tgh dalam feri la ni.

 Welcome to Miyajima! Encik rusa sombong taknak pandang camera. Ok, fine! Jom amik gambar mende lain pulak yang nak tgk camera. hahaha

 Ambooiiii, gigih sangat pakai wedges pergi Jepun ala2 bacpackers. Dah la x bawak spare sport shoes. Haruuu!! Pastu kaki melecet terpaksa beli sport shoe 1 kat jepun. Melayang duit Yen aku.
Besar tak Torii Gate kat belakang kitorang?

 Tourist sangat jalan-jalan tengok barang kat kedai. 

 Pokcik, Oyster Bakar pokcik sedap sangatttt!! Nanti kalau I pergi lagi sana I confirm cari pokcik lagi nak beli Oyster yg pokcik bakar tu.

 OISHIIIIIIIIIIIIIII!!!

EH, EH!! Ada orang kawin la kat sana.. Rasa macam nak kawin kat sana pula. Hihihiiiii..

     Habis kisah kat hiroshima. Sikit je tempat pergi sebab masa byk abis kat atas shinkansen dari tokyo nak ke osaka then ke hiroshima. Actually nak pergi kat Peace Park, Hiroshima tempat kena BOM tu. Tapi sampai sana penat cari tak jumpa. Sampai sana da malam, dengan cuaca sejuk yg mencucuk lagi. Penat bermesra ngan orang yang kerja kat ada satu kedai apa ntah kat hiroshima tu tanya macam nak pergi Peace Park, tapi still x jumpa juga. So, decide nak balik je la. Esok nak jalan2 kat kyoto pulak. MIhihiiii

...........................................to be continued


1 comment:

  1. Nampak sedap je oyster bakar tu..

    ReplyDelete